Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling en kraamperiode. Een natuurlijke kraamzorg kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. In de blog-serie ‘Natuurlijke kraamzorg’ beantwoord ik een aantal vragen over: Wat is natuurlijke kraamzorg en waarom zou je dat willen? Wat doet een natuurlijke kraamzorg? Wat is het verschil tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg? 

 

Vandaag in deze serie: Wat is natuurlijke kraamzorg en waarom zou je dat willen?

 

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie (mens en wijsheid), waarin de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal staat. Er is dan ook veel aandacht voor het creëren van een rustige omgeving voor jou en je baby. Rust, ritme, aanraking, geborgenheid en omhulling worden gebruikt om te zorgen dat jij en je baby zich prettig voelen en er worden natuurlijke materialen gebruikt. In de antroposofie is ook veel ruimte voor innerlijke ontwikkeling gericht op het versterken van je bewustzijn: wie ben ik en wil ik zijn als ouder?

 

Ontstaan van natuurlijke kraamzorg

Natuurlijke kraamzorg is zo’n tien jaar geleden ontwikkeld vanuit de antroposofie, maar inmiddels zijn er diverse vormen. Niet alle ouders die zich aangetrokken voelen tot natuurlijke kraamzorg hebben een antroposofische achtergrond. Dit geldt ook voor de verschillende natuurlijke kraamzorg: het gedachtengoed spreekt hem aan, maar er zijn ook andere visies die aan natuurlijke kraamzorg ten grondslag liggen, zoals de natuurlijke fysiologische behoeften van moeder en kind, inzichten vanuit pre- en perinatale psychologie, attachment parenting of onvoorwaardelijk ouderschap of een combinatie daarvan.

Natuurlijke kraamzorg kan dus voor elke kraamzorg een iets andere invulling krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat er in ieder geval zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van natuurlijke en biologische producten, waaronder wol, en de geborgenheid van moeder en kind centraal staan. (Veel natuurlijke kraamzorg werken als ZZP-er. Niet alle ZZP-kraamzorg werkt als natuurlijke kraamzorg en er zijn ook natuurlijke kraamzorg die via een kraambureau werken.)

 

Waarom zou je natuurlijke kraamzorg willen?

Bij natuurlijke Kraamzorg staan de wensen, voorkeuren en behoeften van ouders en baby centraal: jullie moeten groeien in je nieuwe rol als ouder en als deel van een onderpaar en jullie kindje moet wennen aan het nieuwe leven buiten de buik waar allerlei processen (zoals temperatuur, suikerspiegel enz.) en het reguleren daarvan niet meer ‘automatisch’ gaan. Er wordt meer gekeken naar wat het gezin nodig heeft, in plaats van ‘wat hoort’. Die eerste weken na de bevalling moeten jullie elkaar leren kennen, terwijl je tegelijkertijd nog moet herstellen van de zwangerschap en bevalling. Over het algemeen word je tijdens de bevalling en de kraamtijd door één kraamzorg ondersteunt: één gezicht, dat voelt veilig en vertrouwd!

Vooraf wordt gekeken naar wat er nodig is en wat jullie wensen en voorkeuren zijn: Hoe ziet een ideale kraamweek er voor je uit? Wat vind je belangrijk? En wat vind je partner? Hoe wil je dat er met andere kinderen om gegaan wordt? Welke producten en materialen wil je gebruiken? Hoe ziet de invulling van warmte, ritme en rust er voor jullie uit? Na de bevalling wordt gekeken of dat beeld nog klopt en afgesproken hoe de kraamzorg er concreet per dag uit gaat zien.

 

Natuurlijke kraamzorg is dus eigenlijk zorg zoals dat past in de ontwikkeling van ouder en kind, met veel aandacht voor de transitie jullie doormaken. Alleen is dat nu een specialisering van het vak kraamzorg geworden met veel aandacht voor warmte, ritme en rust.

 

Wil je meer weten over wat een natuurlijke kraamzorg nu eigenlijk doet? Lees dan de volgende blog over de vraag: wat doet een natuurlijke kraamzorg?

Als je met een (natuurlijke en/of ZZP) kraamzorg wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de kraamzorg jouw visie op bevalling en kraamtijd). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een kraamzorg kunt stellen.