Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling. Een doula kan hierin een belangrijke bijdrage leveren tijdens je zwangerschap, je bevalling en in de periode daarna. In de blog-serie ‘De doula’ beantwoord ik een aantal vragen over de doula: Wat is een doula en waarom zou je een doula willen bij je bevalling? Wat doet een doula? Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula? Neemt een doula niet de rol van mijn partner in?
Vandaag in deze serie: wat doet een doula?
Een doula heeft verschillende ‘taken’ die samenhangen met zwangerschap, bevalling of de periode daarna. Zoals gezegd biedt een doula informatie en emotionele en fysieke ondersteuning. Een doula is er voor je wanneer je dat nodig hebt en vertrouwt op jouw eigen wijsheid over het proces dat je samen met je partner en kindje doormaakt. Maar wat betekent dat nu?
Tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap bespreek je wensen, verwachtingen en zorgen met je doula bepalen jullie hoe ze je het beste kan ondersteunen tijdens de bevalling. Daarnaast krijg je informatie over zwangerschap, bevalling & geboorte en de periode daarna. Je leert oefeningen die je helpen ontspannen tijdens de zwangerschap en jouw lichaam voorbereiden op de bevalling. Ook krijg je ondersteuning bij het schrijven van jouw geboorteplan.
Met alle informatie die er op je af komt als je zwanger bent, is het namelijk niet altijd makkelijk om je eigen koers te bepalen. Maar juist op je eigen intuïtie vertrouwen is ontzettend belangrijk om deze bijzondere periode op een fijne manier te beleven. Jouw doula steunt je in de keuzes die je wilt maken, wijst je op relevante informatie, geeft je sociaal-emotionele en fysieke steun en reikt je oefeningen aan die je in deze mooie en bijzondere periode kunnen helpen.
Tijdens de bevalling
Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap staan de meeste doula’s voor je op wacht en zijn 24u beschikbaar. Als de bevalling begint, krijg je continue ondersteuning vanaf het moment dat jij dat wilt op sociaal-emotioneel en fysiek vlak, zodat je zo prettig mogelijk voelt tijdens de bevalling. Een doula blijft bij jullie totdat alles rustig is (ongeveer 2-3 uur na de geboorte van jullie kindje) ongeacht hoe lang de bevalling duurt of waar deze plaatsvindt: thuis, in een geboortecentrum of poliklinisch of in het ziekenhuis. Ook bij een (onverwachte) overdracht naar het ziekenhuis, gaat je doula mee en blijft je ondersteunen.
Veel voorkomende ondersteuningstechnieken zijn massage, acupressuur, visualisatie, suggesties voor houding- en positieveranderingen, rebozo-technieken en manieren om je te helpen je wensen & voorkeuren kenbaar te maken.
Na de bevalling
De eerste zes weken na de bevalling blijft jouw doula betrokken: ze komt langs om te kijken hoe het met jullie gaat, biedt waar nodig extra ondersteuning en natuurlijk is er ook alle ruimte om jouw bevalling te bespreken. Ook krijg je vaak (als je dat wilt) een geschreven verslag van de bevalling.
Maar waar het voor mij in de kern om gaat is dat er iemand voor je is die je helpt om deze bijzondere transitie ten volle te ervaren: voelen wat er in je lijf gebeurt, genieten van de sensataties en de ervaring, met liefde omringd worden. Iemand die getuige is van jouw transitie naar het moederschap en die je met raad & daad bijstaat om de ruimte te creëren (in fysieke, emotionele, mentale en spirituele zin) waarin jij kunt te baren.
In Nederland kennen we een mooi systeem met verloskundigen die zwangeren bijstaan, thuis en in het ziekenhuis. Wil je weten wat het verschil is tussen een verloskundige en een doula? Lees dan de volgende blog over de vraag: wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula?
Als je met een doula wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de doula jouw visie op de bevalling). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een doula kunt stellen.