Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer, je kraamverzorgende, kraamverzorgende … maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Verstandig kiezen wie je ondersteund is geen sinecure.
Vandaag in deze serie: de verloskundige
Toen ik zwanger was van de oudste had ik werkelijk géén idee. Dus dan maar ‘verloskundige Oss’ googlen. Daaruit bleek dat er twee praktijken in de stad zaten en na een snelle ronde over de website, heb ik de praktijk gebeld die me het meeste aansprak. Ik wilde gewoon thuis bevallen, dus behalve dat ik een goede klik wilde met de verloskundigen, leek het me verder niet zo ingewikkeld. En ja, de keuze was beperkt, toch?
In de praktijk blijkt het natuurlijk anders en is er heel veel verschil in de manier waarop verloskundigen werken en omgaan met protocollen en richtlijnen. Daarnaast kies je je verloskundige al vroeg in de zwangerschap en heb je meestal dan nog niet echt een beeld van hoe je de bevalling voor je ziet en of die door jouw praktijk ondersteund wordt. Overstappen doe je toch ook niet zomaar…
Dus hoe kies je nu je verloskundige? Deze vragen die je je verloskundige kunt stellen, kunnen je daarbij helpen.
Download hier een PDF met de vragen!
Je geboorteteam bestaat uit meer mensen dan alleen een verloskundige. Ook een gynaecoloog, kraamzorg, zwangerschapsdocent en doula kunnen daar deel van uitmaken. In de volgende blog lees je meer over het kiezen van een gynaecoloog.