De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven.
Vandaag in deze serie: sensuele expansie* en hoe dat kan helpen tijdens de bevalling
Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding. In een eerdere blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het vierde aandachtsgebied aan de slag te gaan: een sensuele expansiereis maken.
Tijdens deze reis leren we ons innerlijke landschap kennen en hoe we de wereld ervaren via onze zintuigen. Je brengt je aandacht naar je lichaam en de sensaties binnenin. Je verbindt je daarmee, traint jezelf om je aandacht te richten op het plezier dat je op elk moment ter beschikking staat en te genieten van alle sensaties. Sensuele expansie is een steeds dieper en steeds groter wordend proces. Er is geen bestemming, er is altijd meer plezier om te ontvangen, te ervaren en te proeven!
Hoewel het integreren van plezier relatief eenvoudig en toegankelijk is voor elke zwangere, is het een proces dat tijd kost. Sensuele expansie is reis die iedereen ten goede kan komen. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Het is het meest effectief bij de bevalling wanneer je toewijd bent aan jezelf, je lichaam en je plezier EN je de luxe hebt van tijd om te oefenen en te genieten van de reis. Het is diep voedend, helpt energie aan te vullen en burn-out te voorkomen. Een groter bewustzijn en begrip van je eigen innerlijke landschap helpt ook na de bevalling door nieuwe ouders te ondersteunen bij het verzorgen van zichzelf door gebruik te maken van de energetische stroom van plezier die voor hen beschikbaar is.
1 Tijd & aandacht
Neem in je dagelijks leven de tijd om te doorvoelen: hoe voelt je lichaam aan? Welke sensaties voel je? Sensaties zijn de manier waarop je lichaam communiceert. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, dit integreert in je leven en ermee oefent, hoe makkelijker het wordt om je comfort te verhogen tijdens de bevalling. Word je bijvoorbeeld bewust van hoe je kleding voelt op je huid, welke aanraking of beweging fijn is, hoe je lijf voelt en wat je kunt doen om je (nog) fijner te voelen?
Sta stil bij de volgende vragen: Hoe kun JIJ meer plezier in je leven integreren? Hoe kun je plezier eren als een integraal onderdeel van je wezen? Hoe kun je genot bewust gebruiken om je door de pittige momenten van je dag te leiden? Op welke manieren kun je je van buitenaf (via je zintuigen) met plezier omringen?
2 Heb compassie voor jezelf
Sensualiteit en seksualiteit zijn een trigger voor veel mensen. De kans is groot dat je je eigen hotspots rond het onderwerp hebt. Die hebben we allemaal. Hoe meer je verbinding maakt met de sensaties in je lichaam, hoe gemakkelijker je je triggers kunt onderscheiden. Wanneer je getriggerd wordt, voelt je lichaam letterlijk aangespannen. De trigger opmerken en met mededogen naar jezelf handelen is de eerste stap. Laat je lichaam en intuïtie je naar je volgende actie leiden.
Ook bij weeën voelt je lichaam misschien aangespannen. Dat is bij de geboorte geen slechte zaak – de samentrekkingen zijn het werk dat je lichaam moet doen om tot de volgende expansie te komen. Dus, metaforisch, als je je samengetrokken voelt, is het een uitnodiging voor je volgende expansie – voor persoonlijke groei, zowel voor, tijdens als na je bevalling. Toegang hebben tot flow of extase in je eigen lichaam versterkt je vermogen om de energetische “toon” voor genot bewust in je bevalling te brengen. Gebruik je zintuigen om jezelf met plezier te omringen in de geboortekamer, vooral tijdens uitdagende momenten.
3 Vertaal plezier naar je bevalling
Angst verstoort het geboorteproces, terwijl plezier de bevalling ondersteunt. Geboorte is een overgangsrite. Die kunnen behoorlijk uitdagend zijn als we van de ene fase naar de andere gaan. Tegelijkertijd bevatten ze het potentieel voor een enorme hoeveelheid plezier en bekrachtiging. Plezier van buitenaf halen is de meest eenvoudige en toegankelijke manier om plezier te integreren in je bevalling.
Of de bevalling nu over 9 maanden of 9 dagen is, het kan vrij eenvoudig zijn om een paar fijne geboortetools te bedenken: hoe kun je al je zintuigen prikkelen tijdens de bevalling? Wat zou je willen zien? Horen? Proeven? Ruiken? Voelen? Het antwoord hierop is heel persoonlijk, maar het idee is om dingen te bedenken je plezier geven en helpen je innerlijke kracht te benutten. Hier zijn enkele suggesties:
- Zingen en lachen
- Kussen en kreunen, maar ook knuffelen, elkaar in de ogen staren, tepelstimulatie, clitorisstimulatie, seks en een orgasme
- Warm water (bad/douche)
- Dansen
- Beweging
Stel jezelf de volgende vragen: Wat geeft jou plezier? Wat maakt je blij? Waar geniet je van? Wanneer voel je je sterk, sexy, mooi, sensueel? Neem zoveel mogelijk van die dingen op in je geboorteomgeving. Is er iets dat je aan de muur zou willen hangen om je te inspireren? Is er muziek die je vreugde schenkt of je verbindt met de gevoelens die je zou willen oproepen? Woorden van liefde of inspiratie waarmee partner, verloskundige of doula je kan ondersteunen? Wat wil je ruiken: aromatherapie, bloemen, het overhemd van je partner? Wat wil je proeven, aanraken, voelen, op welke plaatsen wil je graag aangeraakt of gemasseerd worden?
Overweeg elk detail met jouw grootste plezier in gedachten. Deel dit met je partner, verloskundige, doula enz. Partners houden ervan om een lijst te hebben met dingen die ze kunnen zeggen of doen om te helpen tijdens de bevalling. Elke geboorte is anders. Elke geboorte is uniek. Dit is zeker geen een volledige lijst: neem de tijd om na te denken over hoe je zou willen dat jouw geboorte-ervaring is en welke plezierhulpmiddelen je zouden willen gebruiken. Maar onthoud dat een bevalling altijd anders verloopt – door veel opties te hebben om plezier te krijgen uit de omgeving, van de mensen in de kamer en van je eigen lichaam, kun je in het moment op je innerlijke wijsheid leunen over wat je op dat moment het beste ondersteunt. Dat kan wel eens iets heel anders zijn dan je van tevoren bedenkt!
Jouw reis
Deze sensuele expansiereis is een vorm van energiewerk, waarbij we bewust de energetische kanalen in het lichaam openen en we de manier waarop we onze energie vasthouden en beheren transformeren. Zoals elk energiewerk kan het geweldig aanvoelen, maar het kan ook emoties of patronen oproepen die we bewust of onbewust in het lichaam vasthouden. Dit voelt als contractieve (samentrekkende) momenten in onze groei als mens.
Er kunnen momenten in het leven zijn dat je gepassioneerd bent en toegewijd bent aan deze reis en andere momenten waarop je er niet eens aan kunt denken. Vooral wanneer je een enorme “doorbraak” ervaart die je vermogen tot het ervaren van plezier vergroot, kun je je “vol” voelen en niet langer willen oefenen. Gun jezelf die integratieperiode. Door alles wat je tijdens je reis hebt ontvangen te accepteren en te vieren, kun je je capaciteit voor MEER vergroten. Sensuele expansie is een reis die tijd kost en is net als het leven: eb en vloed, samentrekken en uitzetten.
Zoek ondersteuning als dat nodig is – dit kan ook een krachtige methode zijn om herinneringen aan misbruik of trauma uit het lichaam te verwijderen, maar daar is een duidelijke en bewuste ondersteuning voor nodig die verder gaat dan het domein van geboortezorgprofessionals. Studies tonen aan dat vrouwen met een voorgeschiedenis van niet-geheeld seksueel trauma en misbruik meer moeite hebben met bevallen. Het is belangrijk en krachtig om de herinnering uit het lichaam te wissen en het hart, de geest en de ziel voor de geboorte te genezen.
*Seks en orgasme kunnen de bevalling opwekken of versnellen, daarom kan het gecontra-indiceerd zijn voor zwangeren die als ‘hoog risico’ worden gezien. Vraag dit na bij je zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog).
Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees meer in de volgende blog over je angsten en zorgen verkennen.