De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven.
Vandaag in deze serie: pleasure (plezier) tijdens je bevalling
Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding. In een eerder blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het derde aandachtsgebied aan de slag te gaan: pleasure. Dit is een lastig te vertalen begrip: plezier en plezierig lijken net te ‘leuk’ en genot is meer verbonden met sensualiteit en seksualiteit. Omdat genot daarmee beperkter voelt in het type sensaties die het omschrijft (en mogelijk een trigger kan zijn), kies ik ervoor om in deze blog ‘pleasure’ te vertalen met plezier of plezierig, zodat alle fijne en prettige sensaties (voelen, ruiken, proeven, horen en zien) daarin opgenomen zijn. Een bevalling is een reis, waarvan je kunt genieten!
1 Verken
Sta jij wel eens stil bij wat jou plezier brengt? Plezier kan worden gebruikt om de bevalling te versnellen, om de bevalling te ondersteunen, om je te openen en de intensiteit van het gevoel bij de bevalling te omarmen. Als het om een bevalling gaat, is plezier gratis, organisch, holistisch en verbluffend effectief. Toch wordt het zelden bewust gebruikt bij een bevalling.
Plezier is de beloning voor goed werk en een fundamenteel en krachtig onderdeel van het creëren van ons geluk en succes. Oxytocine is het plezierhormoon. Het komt vrij in het lichaam wanneer je allerlei soorten plezier ervaart – van contact maken met een vriend tijdens de thee, tot knuffelen, kussen en een orgasme. Juist dat hormoon heb je nodig voor de bevalling!
2 Oefen
Sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Voel je lichaam. Hoe kan je lichaam zich prettiger voelen? Wil je bewegen, jezelf zacht aanraken en masseren, iets warms aandoen of je juist koeler kleden, je lichaam ondersteunen met een kussen of opgerolde handdoek? We settelen zo vaak voor “goed genoeg” of “het gaat (nog) wel… maar wat als jouw comfort de hoogte prioriteit kreeg? Voel je lichaam en bedenk minstens drie dingen die je je (nog) fijner laten voelen. Doe dat! Hoe meer zintuigen je hierbij betrekt, hoe beter.
3 Maak een lijstje
Neem de tijd te nemen om na te denken over hoe je al je zintuigen kunt prikkelen tijdens de bevalling. Wat zou je willen zien? Horen? Proeven? Ruiken? Voelen?
Wat kun je in jouw omgeven inbrengen dat je met plezier zal omringen? Het antwoord hierop is heel persoonlijk, maar het idee is om die dingen mee te nemen die jouw plezier geven en die je kunnen helpen je innerlijke kracht te benutten.
Wees creatief! Wat zou je willen zien? Is er iets dat je aan de muur zou willen hangen om je te inspireren? Wat zou je willen horen? Muziek die je vreugde schenkt of je verbindt met de gevoelens die je zou willen oproepen? Woorden van liefde of inspiratie waarmee je partner, zorgverlener of doula je kan steunen? Wat zou je willen ruiken? Aromatherapie? Bloemen? Het overhemd van je partner? Wat wil je proeven? Aanraken? Voelen? Waar zou je graag aangeraakt willen worden en hoe?
Jouw bevalling
Je hoofd (of althans je denkende brein) helpt je niet tijdens de bevalling. De bevalling is een oer- en volledige lichaamservaring. Je lichaam zal je door het geboorteproces leiden… als we dat toestaan! Daarvoor moeten we begrijpen waarom het logisch is om bevallen met ‘pleasure’ te ondersteunen. Je moet je leren overgeven aan het essentiële proces van leren om dieper te verbinden met en geleid te worden door je lichaam. Dat gaat niet vanzelf.
De wijsheid van het lichaam omvat zowel die mentale/rationele wijsheid van de geest als ervaringswijsheid (alle wijsheid die is opgedaan uit alle ervaringen die je gedurende je leven hebt gehad), oerwijsheid (jouw blauwdruk, het oudste evolutionaire deel van wijsheid van je dierlijke zelf) en voorouderlijke wijsheid (inzichten van alle generaties die voor je kwamen kwamen en die opgeslagen zijn in jouw lichaam). Bewust of onbewust, al deze wijsheid bestaat in het lichaam en vibreert in je cellen. De taal van het lichaam is SENSATIE. Dat kan een fysieke sensatie zijn, zoals honger of emotionele sensaties. Een bevalling is een primaire ervaring in het hele lichaam. Je kunt je een weg door de ervaring niet denken, maar je kunt je er wel doorheen VOELEN.
Neem daarom de eenvoudige stap om bewust verbinding maken met je lichaam en op zoek te gaan naar wat ervoor zorgt dat je je fijner voelt. Elke dag opnieuw!
Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees verder in de volgende blog over Sensuele expansie: hoe helpt dat tijdens de bevalling?