Het moment dat ik mijn broertje vlak na zijn geboorte mocht vasthouden vergeet ik nooit meer. Op dat moment ontstond mijn wens om een rol te spelen in die bijzondere reis. In de eerste dagen na de bevalling werd me al snel duidelijk dat je als kraamverzorgende nauwelijks een rol had tijdens de zwangerschap en bevalling en alleen voor een baby zorgen vond ik (als driejarige) wel een beetje saai. Dus besloot ik, net na mijn vierde verjaardag, dat ik verloskundige zou worden. Tegen de tijd dat ik acht werd, realiseerde ik me dat een gynaecoloog het overnam als ‘het spannend werd’. Dus de focus verschoof naar Medicijnen studeren, om daarna opgeleid te worden tot gynaecoloog. Want ik wilde vrouwen de hele zwangerschap en bevalling bijstaan – ongeacht wat er gebeurde. Een ietwat naïve voorstelling… maar wel exact wat ik voor ogen had.

Ik heb er als kind nooit een seconde aan getwijfeld dat ik vrouwen ging begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en daarna. Zelfs niet toen ik werd uitgeloot en ’ter overbrugging’ gezondheidswetenschappen ging studeren. Maar het leven liep anders: ik maakte Gezondheidswetenschappen af, ging werken als zorginkoper en later manager in een zorginstelling, werd verliefd, trouwde en werd (uiteindelijk) zwanger. Maar toen ik zelf zwanger werd en beviel kwam de wens om vrouwen bij te staan tijdens deze bijzondere en mooie transitie weer boven. Deels vanuit de magie van zwangerschap en bevalling en deels vanuit de ervaring ‘dit kan de natuur toch nooit zo bedoeld hebben…’

Zwanger!

Toen ik zwanger was van de oudste had ik werkelijk géén idee. Ik wilde gewoon thuis bevallen en het leek me dan ook niet zo heel ingewikkeld: zoek een verloskundige, ga naar de zwangerschapsgym en dan komt het wel goed. Er waren twee praktijken in Oss , dus een keus was snel gemaakt. De enige die eerder wist dat ik zwanger was, was de consulente van Moeders voor Moeders.
Tijdens mijn eerste zwangerschap gooide ernstige zwangerschapsmisselijkheid al snel roet in het eten. Gelukkig kon ik met hulp mijn gewicht stabiliseren en hoefde ik niet naar het ziekenhuis. Maar toen ik met 32 weken acuut opgenomen werd met een hoge bloeddruk, spatte mijn droom van een thuisbevalling uit elkaar en kwam er opeens een heleboel op ons af. Het was voor mij zó vanzelfsprekend dat ik thuis zou gaan bevallen, maar nu moest ik in het reine zien te komen met het feit dat het een klinische bevalling zou worden. Het voelde als falen. Ik was boos en verdrietig en heb echt tijd nodig gehad om het te gaan accepteren. Ik zo uitgekeken naar de magie van de bevalling & geboorte. Als gezondheidswetenschapper was ik me er terdege van bewust dat informed choice & consent op papier en in de praktijk twee heel verschillende dingen zijn, dus ging ik ’tot de tanden bewapend’ en met een uitgebreid geboorteplan het gesprek aan. Niet per se de meest handige strategie, toch had ik uiteindelijk wel een fijne bevalling.

Maar wat was het stressvol om telkens te moeten ‘onderhandelen’ over keuzes in mijn behandeling. Het zorgde er wel voor dat ik bij de tweede beter voorbereid was. Thuisbevallen ‘mocht’ niet meer, maar het leek goed te gaan dus was het wel mogelijk om poliklinisch met mijn eigen verloskundige te bevallen. Tot ik met 35 weken opnieuw werd opgenomen. Er volgde een nieuwe inleiding en onze “randprematuur” werd opgenomen op de couveuse-afdeling. Waar ik me – door schade en schande wijs geworden – vast had voorgenomen om deze keer mijn kraamperiode in bed door te brengen, liep ik in de praktijk de hele dag heen en weer tussen de kraam- en de couveuse-afdeling. Tegen de tijd dat we onze baby mee naar huis konden nemen, was ik uitgeput en voelde ik me verdrietig en alleen.

Terugkijkend op die periode bekroop me het gevoel dat dit toch niet de bedoeling kon zijn van moeder natuur. De bevalling was toch bedoeld als een mooie ‘rite of passage’ naar het moederschap? En daarin werd ik gelukkig door mijn opleiding en bijscholing bevestigd. Maar… “it takes a village”. Die village probeer ik nu in mijn werk te creëren.

Zwangerschap, bevalling en die eerste periode als moeder brachten uitdagingen met zich mee. Ik vond het eng en spannend en vroeg me af ‘of ik het wel zou kunnen’. Vanuit een controle-behoefte schreef ik een geboorteplan dat ik wist te reduceren tot 2 A4-tjes en dat in eerste instantie vooral ging over wat ik niet wilde vanuit het idee dat ik me vooral moest ‘wapenen’ tegen onnodige interventies en ingrepen door zorgverleners. Waar het natuurlijk om ging was dat ik me veilig wilde voelen – gezien, gehoord en gerespecteerd. Daar waar zo ongeveer alles uit mijn geboorteplan het raam uitvloog, bleef díe kern behouden en kijk ik terug op een mooie eerste  bevalling. Bij de tweede was ik al meer in staat om te benoemen wat ik nodig had en omdat ik op mezelf durfde vertrouwen, deed de dienstdoende verloskundige dat ook. Het was een proces van durven loslaten en denken in ‘hoe wil ik dat het voelt’ in plaats van ‘hoe wil ik dat het gaat’. En dus ook een proces van werken aan mezelf, mijn overtuigingen, gewoonten en van het verzamelen van mensen die dit ondersteunden. Niet altijd makkelijk, wél de moeite waard!

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van een mooie bevalling? Laat mij je dan helpen.
Ik bied je een gratis online sessie (live via video) van 30 minuten aan, waardoor jij precies weet wat je nodig hebt om jouw bevalling een mooie en fijne ervaring te maken.

Docent & Doula

Mijn twee zwangerschappen en bevallingen wakkerden het vuur van mijn droom om vrouwen tijdens de bevalling bij te staan weer aan. Voltijds studeren voor verloskundige of arts met een kleuter en een baby, terwijl ik tegen de veertig liep, leek me echter niet de weg. Ik ben dus op zoek gegaan naar andere manieren om vrouwen (en hun partners) bij te staan tijdens zwangerschap, bevalling en ook de eerste periode daarna.
Als geboorte & postpartum doula, zwangerschapsdocent en zwangerschapsmasseur kan ik deze ondersteuning inmiddels  bieden. Zo mooi om te zien hoe krachtig vrouwen zijn. Mijn eigen ervaringen hebben me laten zien hoe belangrijk het is om je veilig, geliefd en gesteund te voelen tijdens de bevalling en daarna. Het is geweldig om daaraan bij te bijdragen en te zien dat ouders (weer) op zichzelf, hun eigen wijsheid en het proces durven vertrouwen. – ongeacht wat er gebeurt of geheeld mag worden.

En nu, jaren later, groei en leer ik nog steeds. Naast bijzondere, mooie en inspirerende bijscholingen ben ik inmiddels sinds september 2020 ook Vroedkunde gaan studeren. En doe er de kraamopleiding (sinds april 2021) bij.

Ik geloof dat elke zwangere een mooie bevalling kan hebben – en dat iedereen om de zwangere heen daaraan mee zou moeten werken: wat heeft deze zwangere, deze barende, nodig voor een mooie ervaring? Ik geloof ook dat baren een natuurlijk proces is, een ingenieus samenspel van hormonen en processen dat de natuur optimaal heeft geregeld. Maar natuurlijk wil niet per se zeggen dat het ook makkelijk is. Het is een transitie die begint tijdens de zwangerschap en tot een hoogtepunt komt tijdens de bevalling. Dat vraagt groei, mentaal, emotioneel, spiritueel en/of fysiek. De drijfveer in mijn werk is dan ook de overtuiging dat de transitie naar het moederschap iets moois en krachtigs kan (en zou moeten) zijn én dat het mogelijk is om zelf een mooie en fijne bevalling te creëren. Birth is beautiful! En tijd voor rust, herstel en het ontwikkelen van een band met je baby daadwerkelijk verschil maakt!

Ik ben getrouwd met Aiman, moeder van twee jongens (plus twee katers een poesje) en woon in Oss.

Typisch Bertine? Dat…

♡ ik echt kan genieten van een lekkere latte, liefst ergens op een rustig plekje in het zonnetje

♡ ik dankzij mijn Pilates-training steeds meer mag leren om sterk te zijn door zachter te worden

♡ en ook zelf uitgedaagd blijf worden om uit mijn comfortzone te stappen

♡ ik op enig moment minstens vijf trainingen volg en iets afmaken soms wel een ‘dingetje’ is zeg maar… 

♡ er dus ook niet zoiets bestaat als teveel boeken en mijn boekenlijst alleen maar langer wordt in plaats van korter… helemaal omdat ik soms zoveel nieuwe inzichten heb, dat ik een boek wil herlezen: er zijn altijd nieuwe lagen te ontdekken

♡ er dus ook overal in huis boeken liggen die ik nog wil lezen

♡ ik zwangerschap en bevalling fantastisch vind en je me geen groter plezier kunt doen dan me daar de hele dag over laten praten

Oh, en natuurlijk dat je me daar ook altijd ’s nachts wakker voor mag maken ; )

Denk je dat ik je kan helpen om om een mooie bevalling te creëren? Vul dan het contactformulier in. Ik reageer binnen 48 uur. Leuk om van je te horen!

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Dit houdt in dat ik elk jaar minimaal 16 uur aan bij- en nascholing volg en gebruik maak van de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van zwangerschap en geboorte. Lees hier hoe de ondersteuning is ervaren.

Ik ben naast gecertificeerd doula, ook gecertificeerd als Birth Support Coach om je te begeleiden en te helpen groeien tijdens de transitie naar het moederschap. Zodat jij een mooie bevalling kunt creëren. En daarna en jouw visie op het ouderschap kunt gaan realiseren.

Wil jij een mooie en fijne bevalling? Ik help je graag op weg. Download het werkboek om vandaag nog de eerste stappen te zetten, zodat je een prachtige ervaring kunt creëren!

Ja, ik neem de regie over mijn bevalling!
Dit werkboek zal je helpen om je wensen en voorkeuren te definiëren én de actie te ondernemen die nodig is om een mooie bevalling te creëren.
Beautiful Beginnings
Marketing door