De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven.
Vandaag in deze serie: bewustwording en je eigen ‘geboortecultuur’ te creëren
Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding: hoe kijk je zelf naar je bevalling én welke zorgverleners kies je? (Over het kiezen van je zorgverleners schreef ik eerder een blogserie.) Dus, hoe creëer je de omstandigheden voor een mooie en fijne bevalling? In een eerdere blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het eerste aandachtsgebied aan de slag te gaan: bewustwording en je eigen ‘geboortecultuur’ te creëren. Definieer jouw ideeën over de bevalling opnieuw van iets dat een vrouw moet doorstaan tot een transformatie, een reis, waarvan je kunt genieten.
1 Mogen & Moeten versus Kunnen & Willen
Zoveel verhalen over bevallen zijn doorspekt met zinnen als “ik mocht …” of “ik moest …” maar in de kern klopt dit niet: het is jouw lijf, jouw baby, jouw bevalling. Jouw zorgverlener heeft toestemming nodig voor elke handeling. Onze maatschappelijke structuren hebben ons getraind om alle verantwoordelijkheid voor ons lichaam en onze zorg af te staan aan zorgverleners. In werkelijkheid is de rol van alle zorgverleners (en elk type “expert”) om je te begeleiden om de keuzes te maken die goed zijn voor jou, je baby en je gezin.
Het cruciale stuk is het integreren van die begeleiding in je eigen realiteit en vanuit verbondenheid met jezelf, je lijf en je baby de keuzes maken die goed voelen. De regie nemen over jouw reis – het goede, het slechte en alles daartussenin – is cruciaal om er een mooie en fijne ervaring van te maken. Consequent voor jezelf bij alles wat je tegenkomt denken “Wat kan er in deze situatie en wat wil ik?” traint je brein om in keuzes te gaan denken. Het antwoord op die vragen vind je deels met je hoofd, maar vooral ook met je lijf, je hart en je ziel: welk antwoord ‘klopt’ voor jou in de huidige situatie?
2 Positieve verhalen
Ga bewust op zoek naar die verhalen en beelden die het soort ervaring laten zien die jij graag zou willen hebben: in boeken, tijdschriften, YouTube, Facebook communities enz. Deze boeken, films, positieve geboorteverhalen en communities helpen om je bewust onder te dompelen in dit alternatieve paradigma en vergroten jouw begrip van bevalling & geboorte. En helpen je om de ideeën die je wellicht al had uit verhalen en beelden die je eerder hebt gehad in perspectief te plaatsen.
Daarnaast geeft het een beeld van welke elementen je wilt toevoegen in je eigen bevalling en hoe je dit kunt doen. Door de ideeën, kennis, informatie en praktijken die je bewustzijn rond de mooie en fijne bevalling verhogen, zet je een essentiële stap in de reis naar een mooie en fijne geboorte: geloven dat het kan en zien, horen en ervaren hoe andere zwangeren dit doen. Wat neem jij mee op die bijzondere reis naar het ouderschap?
3 Support team
Omring je met mensen die jouw visie delen (ook je zorgverleners), die op jou en je wensen zijn afgestemd en creëer zo je eigen ‘geboortecultuur’. Bespreek je wensen en voorkeuren met je partner: zitten jullie op een lijn? En zo nee, wie kan jullie daar ev. bij helpen? Maar denk ook aan de toekomstige grootouders, buren en vrienden die oudere kinderen en/of huisdieren opvangen tijdens de bevalling, andere zwangeren met een gelijke visie of reeds ervaren ouders, iedereen die jullie na de bevalling kan ondersteunen met de zorg voor oudere kinderen en/of huisdieren, de boodschappen, maaltijden enz.
Daarnaast zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: de verloskundige, de gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer, de kraamzorg … maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Verstandig kiezen wie je ondersteund is geen sinecure – zeker niet omdat je vaak al kiest voordat je een heldere visie hebt voor jouw bevalling. Het continue blijven checken of jouw zorgverleners matchen met je visie is geen overbodige luxe – het zou zonde zijn als je er pas met het bespreken van het geboorteplan (meestal tussen de 34-36 weken) achter komt dat de zorgverlener(s) andere ideeën heeft.
Jouw bevalling
Een mooie en fijne ervaring creëren kan door bewust te kiezen hoe je wilt bevallen, waar en met wie. Als je iets anders wilt dan wat als ‘normaal’ wordt gezien, vraagt dat een bewuste keuze en bewuste actie. Dus stel jezelf continue de vraag: hoe draagt dit bij aan mijn visie op de bevalling?
In een wereld waar alles met betrekking tot baby’s als puur en heilig en een geheel wordt beschouwd en veel wat gerelateerd is aan onze seksualiteit als vies of godslasterlijk beschouwd, is het creëren van een mooie en fijne bevalling uitdagender dan het zou moeten zijn. De baby staat immers niet los van onze seksualiteit, maar is het hoogtepunt ervan: we hebben seks om zwanger te worden, dragen de baby 9 maanden en dan bevallen we.
De geboorte-anatomie is exact hetzelfde als de seksuele anatomie. We stimuleren dezelfde lichaamsdelen en hetzelfde hormonale systeem bij de bevalling en bij seks. De ervaring van het baren is gewoon veel groter in termen van gevoel, intensiteit, energie en de hoeveelheid ontspanning en hormonen die ons lichaam nodig heeft. Een mooie en fijne ervaring is niet alleen mogelijk is, maar eigenlijk een onderdeel van ons biologisch ontwerp. Je lichaam volgen en de normale processen ondersteunen is dus het beste wat je kunt doen. Een kind baren is een gedenkwaardige en heilige ervaring en verdient respect, aandacht en viering.
Waar denk jij aan als je aan een mooie en fijn bevalling & geboorte denkt? Stel je je een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling voor? Wie zit er in jouw geboorteteam? Een vroedvrouw? Een gynaecoloog? Een doula? Welke dierbaren zouden aanwezig zijn? Hoe verloopt de bevalling? Hoe verloopt de geboorte? Wat zijn eventuele interventies? Zijn die passend? Wat als een keizersnede nodig is? Kan er een het nog steeds een mooie en fijne bevalling & geboorte zijn via een keizersnede? Pauzeer even en overweeg echt welke gedachten en aannames je hebt over een mooie en fijne geboorte.
Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees de volgende blog over connectie maken: luisteren naar je lichaam en intuïtie.