Weten wat er in je lijf gebeurt, wat je opties zijn in verschillende scenario’s en je wensen en voorkeuren bepalen, helpt om de omstandigheden te creëren die jouw visie op de bevalling ondersteunen. Dat zit in eerste instantie in je hoofd. Maar je hart, lichaam en ziel bij de voorbereiding gebruiken is net zo belangrijk.
Maar hoe doe je dat? In deze blog deel ik 7 aandachtsgebieden die belangrijk zijn in de voorbereiding op de geboorte van jullie kindje.
1 Bewustzijn creëren
Onze beeldvorming over bevallen wordt voor een groot deel bepaald door cultuur, verhalen uit onze omgeving en beelden in de media. Het is zinvol om je bewust te zijn van de beelden die je hebt, want vaak zijn deze niet reëel of negatief gekleurd. Voor een mooie ervaring is het belangrijk om je onder te dompelen in positieve geboorteverhalen en beelden. Ga bewust op zoek naar die verhalen en beelden die het soort ervaring laten zien die jij graag zou willen hebben: in boeken, tijdschriften, YouTube enz. Omring je met mensen die jouw visie delen (ook je zorgverleners), die om jou en je wensen zijn afgestemd en creëer zo je eigen ‘geboortecultuur’.
2 Connectie maken
Luisteren naar je lichaam en intuïtie is tegenwoordig niet per se vanzelfsprekend. Vaak zitten we in ons hoofd. Het is daarom fijn om tijd te nemen voor je lijf door beweging, ontspanning en zo je lijf weer gaan voelen. Verbinding maken met je innerlijke wijsheid én met de sensaties en emoties in je lijf. Leer (beter) luisteren naar de boodschappen van je lichaam en laat je gevoelens meewegen in beslissingen die je neemt. Voel wat een besluit doet in je lijf: welke sensaties voel je? Waar? En wat wil dat zeggen? Ontspanningsoefeningen en meditatie kunnen je hierbij ondersteunen.
3 ‘Pleasure’ prioriteit geven
Het engelse ‘pleasure’ is een mooi woord dat zich bijna niet laat vertalen: plezier, genot, genoegen… het dekt de lading net niet. Laatst zag ik het ook vertaald als comfort. Waar het om gaat is dat het fijn (aan) voelt. Kies bewust voor dingen waardoor je je fijn voelt, die lief zijn voor je lijf en je comfort verhogen zowel tijdens je zwangerschap als tijdens de bevalling en daarna. Oefen met tools die fijn, prettig of goed voelen en volg de manier waarop je lijf zich wil bewegen. Welke houdingen voelen fijn? Welke bewegingen? Welke geuren, stoffen, verlichting etc. vind je fijn? Ook hier kunnen ontspanningsoefeningen en meditatie ondersteunen, maar denk bijvoorbeeld ook aan dansen, yoga & pilates, wandelen in de natuur, massage, aromatherapie, de voeding die je kiest, de kleding die je draagt enz.
4 Sensuele expansiereis maken
Ook hier klinkt het Engelse ‘sensual expansion journey’ mooier, maar waar het om gaat is dat je altijd ‘pleasure’ van binnenuit kunt vinden. Leer jezelf om die bron steeds vaker aan te boren en ga bewust op zoek naar nieuwe manieren om jezelf een fijn gevoel te geven of je comfort te verhogen. Zwangerschap en bevalling maken onderdeel uit van onze sensualiteit & seksualiteit: het is vol liefde, majestueus en heilig. Neem in je dagelijks leven de tijd om te doorvoelen : hoe voelt je kleding, je huid? Welke aanraking is fijn, welke beweging? Hoe voelt je lijf? En wat kun je doen om je (nog) fijner te voelen? Hoe meer je dit integreert in je leven en ermee oefent, hoe makkelijker het wordt om je comfort te verhogen tijdens de bevalling.
5 Angsten & zorgen verkennen
We zijn geneigd juist die informatie tot ons te nemen die past bij onze overtuigingen om angsten & zorgen (rond zwangerschap, bevalling en ouderschap) uit de weg te gaan. Maar je angsten onder ogen zien in de eerste stap in het creëren van een mooie bevalling. Soms weet je precies waar je bang voor bent of je zorgen over maakt. Soms komt het ‘zomaar’ opeens opborrelen. Verken je angsten – alleen of met iemand die je vertrouwd. Schrijf het gewoon op zonder oordeel. Waar maak je je zorgen over? Waar ben je bang voor? Zoek vervolgens naar manieren om ze te ontkrachten bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe reëel ze zijn en hoe je dat waar je bang voor bent kunt voorkomen. Of door visualisaties en affirmaties te gebruiken.
6 Support organiseren
Zwanger zijn, bevallen, ouder worden: dat vraagt best iets van je. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Ze zeggen niet voor niks “It takes a village to raise a child.” Onderken waar je jezelf onzeker voelt en creëer je eigen ‘dorp’ met mensen die je steunen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna. Hoe kunnen zij je helpen om in contact te blijven met je lichaam en jouw innerlijke wijsheid? Bijvoorbeeld samen oefeningen doen, je helpen om je angsten & zorgen te verkennen, een script voor ontspanningsoefeningen, visualisaties of affirmaties voor te lezen, je masseren enz. Wie heb je nodig, wat kan deze persoon concreet voor je doen en wanneer?
7 Kennis vergaren
Je hart, lichaam en ziel hebben op al deze gebieden óók je hoofd nodig: het is én én. Om te weten welke veranderingen zich in je lijf voltrekken, wat je opties zijn in verschillende scenario’s en je wensen en voorkeuren bepalen heb je kennis nodig. Verzamel die via bijvoorbeeld je verloskundige, zwangerschapscursus of andere betrouwbare bronnen. Dat helpt je om vervolgens keuzes te maken met hart, hoofd, lichaam en ziel die kloppen voor jou, jouw kindje en je gezin.
Op Instagram en Facebook vind je de komende week inspiratie en achtergrondverhalen bij de verschillende gebieden. Vraag je je nu af hóe je dit concreet kunt vormgeven, lees dan de volgende blog over bewustzijn creëren!